30 maja 2012

Domowe Hamburgery

Mąż kupił ostatnio w promocji bułki do hamburgerów. Tak, tak nie tylko kobiety nabierają się na chwyty reklamowe :) A więc wykorzystując je przygotowałam na obiad danie fastfoodowe.



Składniki na 4 sztuki:
25 dag mięsa mielonego (z indyka)
1 jajko
bułka tarta
pomidor
ogórek
cebula
kawałek czerwonej papryki
4 liście sałaty
3 łyżki musztardy
3 łyżki keczupu
sól, pieprz

Najpierw przygotowałam kotleciki. Mięso przełożyłam do miski, wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą (ok. 3-4 łyżki), wsypałam trochę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki i wyrobiłam masę mięsną. Z masy uformowałam okrągłe kotleciki, które następnie rozpłaszczyłam ręką i takie placki ułożyłam na grillowej blaszce i upiekłam w 180 stopniach w piekarniku przez ok. 20 minut.
Bułki podpiekłam w piekarniku i na dolną część każdej nałożyłam sałatę, kotlecik, polałam sosem tzn. musztardą wymieszaną z keczupem, dałam plaster pomidora, ogórka, cebuli oraz kawałek papryki i przykryłam górną częścią bułki.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...