22 maja 2012

Młoda kapusta

Uwielbiam młodą kapustę. Taką pierwszą, z młodą marchewką i dużą ilością koperku, bez mięsa. Wczoraj, gdy zobaczyłam taką ładną w osiedlowym warzywniaku, nie mogłam się powstrzymać i wiedziałam, że zaraz jej zapach będzie się roznosił po całym domu.
A więc jest, pierwsza w tym roku!


Składniki:
główka młodej kapusty
pęczek młodej marchewki
pęczek koperku
duży pomidor
sól
pieprz
odrobina wody


Zaczynam od sparzenia kapusty. Potem ją cienko kroję i wrzucam do garnka, dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę, wlewam odrobinę wody i zaczynam gotowanie. W międzyczasie dodaję sól, pieprz, dla ostrości smaku możecie dodać odrobinę suszonych warzyw. Pomidora sparzam i kroję na cienkie półplasterki, wrzucam do kapusty. To młoda kapustka, więc całość gotuje się nie dłużej jak 20-30 minut. Na sam koniec wsypuję posiekany koperek.
Podaję z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...