10 stycznia 2014

Risotto z rybą i warzywami

Przepyszne szybkie risotto, którym mam nadzieję wracam do gotowania. Dalej moja rosnąca w brzuchu pociecha nie toleruje mięsa, ale ryby wcinamy jak najbardziej :)


Składniki:
1 i 1/2 szklanki ryżu (użyłam parboiled)
1/2 kg filetów z dorsza
1 czerwona papryka
kawałek pora
garść mrożonego groszku
mały pęczek natki pietruszki
szczypta curry
sól
pieprz
przyprawa do ryb
3 szklanki bulionu

Rybę dzielę na mniejsze kawałki, nacieram przyprawą do ryb oraz solą i odstawiam na min. 15 minut.
Ryż gotuję w bulionie do całkowitego wyparowania płynu, co jakiś czas mieszam. Ugotowany odstawiam.
Na rozgrzany olej wrzucam kawałki ryby i smażę.
Na drugiej patelni  ok. 5 minut podsmażam pociętą w paski paprykę oraz drobno pokrojonego pora. Na tą samą patelnię dodaję ryż oraz groszek. Chwilę duszę, żeby groszek zrobił się miękki.
Do risotta delikatnie mieszając dodaję usmażoną rybę, doprawiam curry, solą i pieprzem.
Na sam koniec dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo mi przypadł do gustu pomysł na rybę w risotto:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...