16 stycznia 2014

Kasza gryczana z pieczarkami i brokułem

Prosta i bardzo smaczna potrawa, a przy tym zdrowa. Może być dodatkiem do mięsa, jak również świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie. Polecam!

Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody do ugotowania kaszy
15 dag pieczarek
1 brokuł
łyżeczka masła
sól
pieprz

Zaczynam od kaszy. Kaszę wsypuję do garnka, zalewam 2 szklankami wody, dodaję sól oraz łyżeczkę masła. Gotuję, aż woda w kaszy zagotuje się. Gotuję jeszcze 2-3 minuty. Garnek przykrywam, zdejmuję z ognia, zawijam w gazetę i koc i odstawiam na 2 godziny. Dzięki takiemu przygotowaniu, kasza będzie niezwykle sypka.
W międzyczasie podsmażam na patelni drobno pokrojone pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i odstawiam.
Gdy kasza jest już gotowa, dokładam ją do pieczarek i kilka chwil podgrzewam.
Brokuła dzielę na różyczki i gotuję 5 min we wrzątku. Ja podaję brokuły osobno obok kaszy, ale równie dobrze smakuje, gdy doda się go do kaszy i wymiesza.
Kaszę posypuję natką i podaję zwykle z mizerią.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. 3 rzeczy , które uwielbiam ! Koniecznie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co przygotuję sobie do pracy na wtorek! Danie wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...