23 lutego 2013

Proste chili con carne w tortilli

Szybki sposób na obiad lub kolację. Smacznie i pikantnie. Polecam!


Składniki:
ok. 1/2 kg mięsa mielonego (użyłam z indyka)
puszka czerwonej fasoli
duża czerwona papryka
duża cebula
2 ząbki czosnku
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka oraz chili w proszku

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w półplastry cebulę. Czekam chwilę, aż się zeszkli.
Dodaję mięso i smażę co jakiś czas mieszając, aż ładnie się zetnie.
Dodaję odsączoną fasolę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, wyciskam czosnek, doprawiam solą, pieprzem, papryką oraz dużą ilością chili. Smażę wszystko kilka minut, aby papryka stała się miękka, ale nadal była dosyć jędrna.
Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy i jeszcze 2-3 minuty wszystko gotuję.
Placki tortilli przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, w każdy nakładam farsz i zawijam.
Z takiej ilości chili con carne wychodzi 6 bogatych w farsz tortilli.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Chętnie zjadłabym sobie takie danie na obiad, czemu nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja od niedawna też :) Wkrótce umieszczę bogatą wersję z wołowiną.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...