16 maja 2013

Placki z rabarbarem

Sezon rabarbarowy rozpoczęty, a więc warto z niego korzystać, bo trwa niestety krótko.
Bardzo lubię rabarbar, jego kwaskowaty smak...mniam...:)
Dzisiejsza propozycja na placki z jego dodatkiem jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, obiad, podwieczorek, jak i kolację. Są przepyszne i zarazem bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam!


Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 pałki rabarbaru
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Rabarbar myję, obieram i kroję w cienkie krążki. Zasypuję łyżeczką cukru i odstawiam.
W misce umieszczam mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy oraz mleko i wszystko dokładnie mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewam trochę mleka.
Dodaję do miski rabarbar, mieszam i smażę partiami na rozgrzanym oleju.
Placki osuszam na ręczniku papierowym.
Posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. mniam mniam!:) tak mnie ostatnio kusi rabarbar, ale byle do piątku i piekę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, doskonałe proporcje. Ciasto jest delikatne. Dziękujemy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile sztuk z tego wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi ok. 12 sporych placków. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...