Sezon rabarbarowy rozpoczęty, a więc warto z niego korzystać, bo trwa niestety krótko.
Bardzo lubię rabarbar, jego kwaskowaty smak...mniam...:)
Dzisiejsza propozycja na placki z jego dodatkiem jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, obiad, podwieczorek, jak i kolację. Są przepyszne i zarazem bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 pałki rabarbaru
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Rabarbar myję, obieram i kroję w cienkie krążki. Zasypuję łyżeczką cukru i odstawiam.
W misce umieszczam mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy oraz mleko i wszystko dokładnie mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewam trochę mleka.
Dodaję do miski rabarbar, mieszam i smażę partiami na rozgrzanym oleju.
Placki osuszam na ręczniku papierowym.
Posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
ale fajne placuszki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na placki:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam!:) tak mnie ostatnio kusi rabarbar, ale byle do piątku i piekę:D
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, doskonałe proporcje. Ciasto jest delikatne. Dziękujemy!:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńile sztuk z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńWychodzi ok. 12 sporych placków. Pozdrawiam!
Usuń