29 września 2012

Polędwiczki w kapuście

Proste, smaczne danie dla wielbicieli kapusty :)


Składniki:
półkilogramowa polędwiczka wieprzowa
400 g kapusty kiszonej
cebula
15 dag pieczarek
słodka papryka, pieprz, sól
oliwa

Polędwiczkę kroję na plastry grubości ok. 1 cm i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Gdy będą lekko rumiane po kilku minutach smażenia z każdej strony, posypuję je solą, pieprzem i papryką i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
Osobno kroję w kostkę cebulę i wrzucam do garnka na rozgrzaną oliwę, po chwili dodaję drobno pokrojone pieczarki i duszę kilka chwil. Dodaję kapustę. Lubię kwaśną kapustę, więc jej nie płuczę, a jedynie odciskam z soku. Dolewam trochę wody ok. 1/4 szklanki i duszę kapustę ok. 20 minut. Dokładam do niej podsmażone mięso, mieszam, doprawiam i duszę całość jeszcze jakieś 15 minut. W razie potrzeby doprawiam danie jeszcze na końcu, głównie słodką papryką.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...