Moich eksperymentów chlebowych ciąg dalszy...Lekko słodki chlebek, który nie tylko świetnie smakuje z dżemem, ale też równie dobrze ze szczypiorkiem czy wędliną.
Składniki:
pół szklanki żytniego zakwasu
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
czubata łyżeczka soli
garść żurawin
łyżka oliwy
Wszystkie składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję zasypane mąką żurawiny. Ciasto chlebowe odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie masę wyrabiam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam chleb do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekę z miseczką wody przez 10 minut w 220 stopniach, później zmieniam piekarnik na 190 stopni i piekę 50 minut.
ale musi być pyszny
OdpowiedzUsuńPyszny... bardzo ciekawy w smaku :)
OdpowiedzUsuń