22 września 2012

Chleb z żurawiną

Moich eksperymentów chlebowych ciąg dalszy...Lekko słodki chlebek, który nie tylko świetnie smakuje z dżemem, ale też równie dobrze ze szczypiorkiem czy wędliną.



Składniki:
pół szklanki żytniego zakwasu
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
czubata łyżeczka soli
garść żurawin
łyżka oliwy

Wszystkie składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję zasypane mąką żurawiny. Ciasto chlebowe odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie masę wyrabiam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam chleb do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekę z miseczką wody przez 10 minut w 220 stopniach, później zmieniam piekarnik na 190 stopni i piekę 50 minut.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...