Bardzo lubię treściwe, gęste zupy. Właśnie takie często goszczą na moim stole. Pomidorową z mięsem indyka polecam szczególnie, łączy w sobie słodycz mięsa i kwaskowatość pomidorów.
Składniki:
kawałek mięsa z indyka (np. piersi lub udko indycze)
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3/4 większego słoiczka koncentratu pomidorowego
3 litry wody
Z mięsa i warzyw gotuję rosół. Lubię gęste zupy, a więc 1 marchewkę trę na tarce o dużych oczkach, drugą kroję w plasterki, tak samo można podzielić na mniejsze kawałki resztę warzyw (ja tym razem tego nie zrobiłam). Doprawiam do smaku. Gdy rosół jest gotowy, wyjmuję z niego mięso i dzielę na mniejsze kawałki. Do rosołu dodaję koncentrat i gotuję kilka minut, po czym dorzucam kawałki mięsa. Zupę podaję z większym makaronem, posypuję natką. Można oczywiście dodać śmietankę.
apetyczna!!
OdpowiedzUsuń