Na dworze robi się coraz chłodniej i ponuro, więc do łask powracają w moim domu gęste, rozgrzewające zupy. Ta jeszcze pachnie latem, a już proponuje jesienną rozgrzewkę. Duża ilość pietruszki daje ciekawą słodycz ;)
Składniki:
1 średni kalafior
4 duże pietruszki
dwie małe marchewki
spory kawalek pora
2 ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
2 litry bulionu
natka pietruszki
łyżka masła
Na rozgrzane masło wrzucam do garnka posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażę, po czym dorzucam rozdrobnione warzywa czyli sparzony i podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę lub plasterki pietruszki, marchewki, selera, ziemniaki oraz por. Wszystko kilka minut duszę i zalewam bulionem, gotuję do miękkości warzyw. Zdejmuję z kuchenki, miksuję, ewentualnie doprawiam, posypuję obficie natką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz