12 września 2012

Kisz lotaryński na francuskim cieście

Przepis na kisz lotaryński znalazłam kilka lat temu w jakiejś kulinarnej gazetce i od tamtego czasu, co jakiś czas go robię. Szybki w przygotowaniu i zawsze przypomina mi się, gdy pozostanie mi odrobina boczku z innych wojaży kulinarnych. A i czasem okazuje się świetny, gdy najdzie nas ochota na coś a'la pizza, a nie ma komu jej, z różnych powodów, zrobić ;)


Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
10-15 dag boczku
10-15 dag żółtego sera
3 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki śmietany (ja daję 12%)
sól, pieprz

Składniki dodatkowe na sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
dwa ząbki czosnku
sól, pieprz

Boczek kroję na cienkie plastry, a plastry na mniejsze kawałki i wrzucam na patelnię do lekkiego podsmażenia. W tym czasie ser trę na dużych oczkach. Do miski wbijam jajka, wlewam mleko i śmietanę, sól oraz pieprz i wszystko mieszam.
Blachę do pizzy (może być każda inna) wylepiam ciastem francuskim, układam na cieście podsmażony boczek, posypuję serem i zalewam masą jajeczną. Kisz wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Masa jajeczna musi się ściąć i lekko zarumienić.
Podaję polaną czosnkowym sosem.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...