15 lipca 2012

Leczo

Widząc w sklepie piękną paprykę w rozsądnej cenie, już wiedziałam, że przyszedł czas na pierwsze w tym roku leczo. Takie proste, z dużą ilością papryki, cebulą i kiełbaską. Takie lubię najbardziej :)


Składniki:
trzy duże czerwone papryki
dwie spore cebule
długa pałka kiełbaski
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa do smażenia
odrobina wody

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone w talarki cebule, smażę kilka minut. Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę i dalej smażę kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucam pokrojoną w paski paprykę, mieszam i duszę 2-3 minuty. Po tym czasie całość podlewam wodą ok. 3-4 łyżki. Doprawiam solą, pieprzem, papryką, dodaję koncentrat pomidorowy i duszę ok. 5 minut. Lubię, kiedy papryka w leczo jest jeszcze jędrna, więc jeśli lubicie bardziej miękką to należy zwiększyć czas duszenia.
Podaję z bagietką.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Tak, tak, to tygryski lubią najbardziej, choć sobie żałują :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Już niedługo sezon, także czas na leczo :D Zapraszam też do spróbowania mojej wersji - http://leczo.net.pl :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...