Jedno z moich ulubionych letnich ciast. Delikatne w smaku, dosyć wilgotne i ekspresowe jeśli chodzi o czas przygotowania.
Składniki na dużą blachę:
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki cukru pudru (można zastąpić 10 tabletkami stewii)
pół szklanki oleju
szklanka maślanki
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 palki rabarbaru + 2 łyżeczki cukru
garść truskawek
Zanim rozpocznę robienie ciasta obieram i kroję rabarbar i zasypuję go 2 łyżeczkami cukru, odstawiam najlepiej na ok. 1 godzinę.
Ciasto zaczynam od wymieszania w misce jajek z cukrem waniliowym i z pudrem lub z rozkruszoną stewią. Następnie dodaję olej i maślankę, dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszam aż powstanie ciasto o ładnej konsystencji. Wylewam na blachę wyłożoną papierem, na ciasto wrzucam truskawki oraz rabarbar. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę ok. 40-45 minut.
Smacznego!
uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńzawsz Babcia takie piekła, kiedy nie miała drożdży, a krzaczki obfitowały w te soczyste owoce ;]
Właśnie je upiekłam, mogę każdemu polecić ten przepis - pycha .... moje dzieci się zajadają ;)
OdpowiedzUsuń