To danie długo za mną chodziło :) Aż wreszcie przyszła świeża dostawa orzechów i postanowiłam wreszcie wypróbować kurczaka na sposób tajski. Trochę go spolściłam zapewne, ale wyszedł przepyszny!
Składniki: (na takie solidne 3 porcje)
1 pierś z kurczaka
szklanka orzechów nerkowca
1 papryczka chili
pół czerwonej papryki
3 bardzo duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
5 łyżek jasnego sosu sojowego
pół pęczka szczypiorku
kolorowy pieprz
chili w proszku
Pierś pokroiłam w kostkę i wymieszałam z 2 łyżkami sosu sojowego, odstawiłam na ok. 20-30 minut. Na 3 łyżki oliwy w głębokiej patelni wrzuciłam pokrojone w kostkę cebule, wycisnęłam czosnek i smażyłam ok. 4-5 minut. Wrzuciłam nerkowce i dalej smażyłam kilka minut. Dodałam posiekane drobniutko chili i czerwoną paprykę, a po chwili zsunęłam zawartość patelni na jeden bok, a na drugi włożyłam mięso. Mięso co jakiś czas mieszałam, gdy się już podsmażyło, wymieszałam z resztą patelni. Polałam sosem sojowym, zmieliłam pieprz oraz doprawiłam chili. Całość jeszcze chwilę smażyłam. Na sam koniec wrzuciłam pokrojony szczypiorek. Podałam z ryżem.
Smacznego :)
Uwielbiam orzechy nerkowca, mogłyby być tylko trochę tańsze ;P :)
OdpowiedzUsuń