Smaczny, zdrowy i szybki sposób na danie dla miłośników fast foodów. Nietypowo, bo burger w picie.
Składniki:
30 dag mięsa mielonego (ja miałam z indyka)
pomidor
cebula
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
dwa ogórki gruntowe
3 łyżki śmietany
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
trochę keczupu lub innego pomidorowego sosu
sól, pieprz, papryka
Do mięsa wbijam jajko, dodaję przyprawy oraz bułkę tartą, mieszam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Formuję okrągłe o średnicy ok. 8-10 cm, płaskie na ok. 1 cm. kotleciki, układam na blaszce i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 20 minut.
Chlebki pita przygotowuję wg przepisu na opakowaniu (w piekarniku), każdy z chlebków rozcinam, smaruję keczupem, kładę burgera, na niego kawałek pomidora, cebulkę i smaruję sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy przygotowuję ze śmietany wymieszanej z majonezem, wyciśniętego czosnku, tartych ogórków oraz soli i pieprzu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz