Składniki:
makaron tagliatelle (ja daję pół na pół razowy i zwykły)
2 puszki tuńczyka w oleju (sprawdza się i w kawałkach i rozdrobniony)
duża cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
sól, piekprz
ser zółty do posypania
Na rozgrzany na patelni olej wrzucam posiekaną w kostkę cebulę. Po chwili wyciskam czosnek i kilka minut trzymam na patelni.
Dodaję tuńczyka, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem.
Dodaję śmietanę, sos delikatnie mieszam.
Podaję na ugotowanym al dente makaronie. Przed podaniem posypuję tartym serem i posypuję zieleniną.
Smacznego!
U mnie ostatnio królują makarony wszelakie. Z tuńczykiem też bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam różne ciekawe sosy z makaronem. wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń