24 marca 2013

Krem brokułowy z soczewicą

Zielona zupa :) Kolorystycznie bliżej jej do upragnionej wiosny, smakowo do nieustępującej zimy. W sam raz zatem na to co mamy za oknem, a co wypadałoby, aby już się zmieniło na lepsze. Bardzo pożywna i smaczna zupa.


Składniki:
1 brokuł
2 małe marchewki
kawałek pora
mały seler
1 pietruszka
3-4 ząbki czosnku
5-6 łyżek soczewicy ( u mnie zielona)

Obrane marchewki, pietruszkę , seler oraz por umieszczam w garnku w 2 litrach wody, gotuję lekki wywar warzywny. Aby był bardziej wyrazisty smak, można wspomóc się odrobiną vegety lub warzywka.
Do tak przygotowanego warzywnego bulionu wsypuję soczewicę i gotuję do miękkości ok. 20 minut.
Następnie dodaję brokuła podzielonego na różyczki. Gotuję do miękkości ok. 15 minut.
W międzyczasie zupę doprawiam wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, ewentualnie solą.
Zdejmuję z ognia i miksuję.
Podaję posypaną dużą ilością koperku.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...