15 lutego 2012

Krem marchewkowo-porowy

Uwielbiam zupy. Najlepiej, gdy są gęste. Przyrządzanie nowych zup sprawia mi w kuchni chyba największą radość.
Ta zupa krem jest jedną z moich ulubionych, którą w okresie zimowym często gotuję.


Składniki:
3 duże marchewki
1 duży por
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sól, pieprz
1,7 litra bulionu

Marchewki i por kroję w plasterki i podsmażam w docelowym garnku na łyżce masła i oliwy. Po ok. 10 minutach dodaję wyciśnięty czosnek i pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę. Ponownie podsmażam chwilkę. Wlewam bulion, doprawiam i gotuję do miękkości marchewki ok. 20-30 min. Zdejmuję z ognia, miksuję. Posypuję posiekaną natką i koperkiem.

2 komentarze:

  1. Ja również jestem fanką zup, zwłaszcza takich kremowych. Cieszę się, że tu zajrzałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. My zawsze gotujemy nudną zupę porowo-ziemnaczaną:) Twoja wersja wydaje się ciekawsza

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...