18 lutego 2012

Muffinki z jagodami

Macie czasem w zimie ochotę na letnie owoce? Ja tak! Moim sposobem na zaspokojenie tej zachcianki jest mrożenie malin, jagód, truskawek itd. Potem wystarczy tylko wyjąć z zamrażalnika i cieszyć się owocowym ciastem czy koktajlem.
Dziś proponuję muffinki z jagodami, bardzo proste w przygotowaniu. W okresie letnim oczywiście używam do nich świeżych jagód.

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka
250 ml maślanki
125g stopionego masła
ok. pół kg jagód

Jagody wyjmuję z zamrażalnika na godzinę przed przystąpieniem do robienia muffinek, w tym czasie lekko się rozmrożą. W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Następnie suche dodaję do mokrych, wrzucam jagody i niedokładnie mieszam, aby były lekkie grudki.
Ciastem napełniam silikonowe formy do muffinek do 3/4 wysokości otworów. Wychodzi ok. 18 babeczek.
Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę ok. 25 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...