11 lutego 2012

Faworki Babci Jadzi

Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku postanowiłam przygotować faworki, które od kilku lat co roku powtarzam. Przepis na faworki przekazała mi moja Kochana Babcia, która robiła je w gigantycznych ilościach z 1 kg mąki, aby obdarować nimi całą rodzinę.
Faworki są niezwykle delikatne i kruche. Może i raz w roku można zrobić je aż z 1 kg mąki...?


Składniki wg oryginalnego przepisu dla wytrwałych ;-)
1 kg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka masła
2 jajka + 1 żółtko
kubek śmietany
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
1 litr oleju
cukier puder do posypania

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli, po czym wymieszać. Dodać masło, wbić jaja, wlać spirytus oraz śmietanę i wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto będzie suche, dodać śmietany lub mleka. Gotowe ciasto przełożyć do worka foliowego.
Odkrajać po kawałku i cienko rozwałkować, pokroić w paski, na środku każdego zrobić nożem pionową dziurkę i przekładać ciasto.
Faworki smażyć w gorącym oleju po kilka sztuk ( w zależności od wielkości garnka). Co jakiś czas do gorącego oleju wrzucić kawałek osuszonego ziemniaka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...