6 lutego 2012

Torcik twarogowy z pumperniklem

Idealna propozycja odświętnego śniadania. Słony torcik na dobry początek dnia!
W okresie zimowym warto przypominać sobie wiosenne smaki, szczególnie, gdy jak dziś za oknem pada śnieg, a minusowa temperatura odstrasza przed wyjściem z domu.
Tort bardzo szybki w przygotowaniu, potrzebuje tylko czasu, aby się schłodził. Zwykle przygotowuję go wieczorem, a rano tylko posypuję rzodkiewką i szczypiorkiem.
Polecam nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Składniki:
1/2 kg twarogu
1 opakowanie pumpernikla
pół długiego ogórka
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
koperek
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz

Do miski wrzucić twaróg, pokrojone warzywa, koperek, szczypiorek i śmietanę. Wszystko rozgnieść widelcem, doprawić do smaku.
Warstwę pumpernikla rozłożyć w prostokątnym naczyniu (idealnie sprawdzają się formy do zapiekanek, ciast), nałożyć na nią 2/3 masy twarogowej, na to drugą warstwę chlebka i resztę twarogu. Całość ozdobić plastrami ogórka, rzodkiewki, posypać szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...