30 stycznia 2012

Zupa Gulaszowa z zacierkami

Wielu pewnie marzy się talerz gorącej zupy w taki mroźny dzień jak dziś :) Warto wykorzystać ten czas na syte, rozgrzewające zupy, które prawdziwie smakują tylko zimą. Postanowiłam na te mrozy przygotować zupę gulaszową, do której zwykle dodaję kaszę gryczaną, a dziś dodałam zacierki.

Składniki:
30 dag drobno pokrojonej wołowiny
cebula
dwa ząbki czosnku
po połówce kolorowych papryk (czerwona, zielona, żółta)
3 ziemniaki
kilka suszonych grzybków
1/4 łyżeczki grys chili (dla miłośników ostrych potraw)
2 litry bulionu
pieprz, papryka słodka do smaku

Na oliwie obsmażyć mięso, przełożyć do pustego garnka. Na patelnię wrzucić cebulę i pokrojone papryki, chwilę przesmażyć, a następnie dodać do mięsa. Zalać bulionem i gotować ok. 40 min. w międzyczasie dodając połamane grzybki. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać ziemniaki, wycisnąć czosnek i doprawić grysem chili, papryką, pieprzem i pogotować do miękkości ziemniaków.
W osobnym garnku przygotować zacierki, które przed podaniem dodać do zupy. Posypać natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...