29 stycznia 2012

Risotto z łososiem na białym winie

Odkąd zrobiłam pierwszy raz ryż na patelni, odtąd w moim domu jadamy tylko w takiej postaci.
Risotto z łososiem to idealne danie na lekką kolację lub szybki obiad. Odrobina białego wina nadaje daniu niepowtarzalny smak, dlatego warto z niego nie rezygnować.

Składniki:
kawałek łososia
szklanka ryżu Arborio
1 drobno posiekana cebula
kieliszek białego półwytrawnego wina
ok. 1/2 litra bulionu
łyżka oliwy
duży pęczek koperku
limonka, sól, pieprz

Łososia natrzeć solą, pieprzem i limonką, odstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie upiec i podzielić na dość duże kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę, zeszklić. Dodać ryż i chwilę całość przesmażyć. zalać winem i dusić do całkowitego wyparowania. Następnie podać pół szklanki bulionu, czekać do wyparowania i tak kilkakrotnie dodawać partiami bulion, aż ryż zmięknie. Doprawić, dodać kawałki łososia, posypać dużą ilością koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...