20 lutego 2012

Ciasteczka owsiane na dwa sposoby

Przygotowując ciasteczka owsiane nigdy nie wiedziałam, na które tym razem się zdecydować...Robię zatem zwykle dwa rodzaje, z małą przewagą żurawinowych, które jednak bardziej pasują moim gustom :)
Ciastka bardzo długo utrzymują świeżość, można zatem po upieczeniu je schować i cieszyć się nimi przez najbliższe dni.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 25-30 ciastek, ale są to ciastka duże, jedno w zupełności zadowoli łasucha :)

Ciasteczka owsiane z żurawiną


Składniki:
kostka ciepłego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
szklanka mąki
1 jajko
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sody
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki suszonych żurawin ( opcja ciasteczek z żurawiną)
1/4 rozdrobnionej gorzkiej czekolady (do ciastek w 2 wersji)
garść rozdrobnionych orzechów laskowych (do ciastek w 2 wersji)

Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą
Ciepłe masło ucieram w misce z cukrem, po chwili dodaję jajo, mąkę, sól, cynamon oraz sodę. Wszystko dokładnie mieszam, gdy mam już jednolitą masę, wsypuję płatki i ponownie mieszam. 2/5 masy odlewam do drugiej miski i dodaję do niej orzechy oraz czekoladę, całość mieszam.
Do drugiej miski, z nieco większą ilością masy wsypuję żurawiny i mieszam.
Z powstałych mas lepię kulki i układam je na blaszce wyłożonej papierem, po czy ręką je spłaszczam.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę ok. 12-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Polecam!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...