20 lutego 2012

Barszcz z pomidorami i fetą

Barszcz czerwony jest jedną z moich ulubionych zup, uwielbiam zatem wszelkie wariacje na jego temat.
Zupa o niepowtarzalnym smaku, która zachwyca gości :)


Składniki:
4 duże starte buraki
puszka pomidorów bez skórki
6 szklanek bulionu
1 posiekana cebula
3-4 ząbki czosnku
opakowanie fety
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz

Posiekaną drobno cebulę wrzucam na oliwę, po chwili dodaję starte buraki i kilka minut całość smażę. Wlewam na patelnię pomidory z całą zalewą i łyżką je ugniatam, całość mieszam, dodaję czosnek. Przekładam do garnka, dodaję bulion i gotuję ok. 20 minut. Po tym czasie zupę miksuję, ale tak niedokładnie, aby pozostały kawałki buraków. Zmiksowaną zupę ponownie stawiam na kuchenkę, doprawiam solą, pieprzem, dodaję ocet balsamiczny, kilka minut gotuję.
W międzyczasie rozdrabniam fetę. Zupę nalewam do miseczek, dodaję pokruszoną fetę, posypuję posiekaną natką i koperkiem.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł z tą fetą

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj jadłam barszcz z frytkami... Twój wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...