Uwielbiam ją za smak i kolory!
Święta sprawiły, że postanowiłam ją po raz kolejny już przygotować.
Jest przy niej trochę pracy, ale końcowy efekt wart jest tego wysiłku :) Jeśli chcecie podać ją gościom, polecam zrobić sałatkę w małych przezroczystych salaterkach - każdy dostanie kolorowego warstwowca na talerzu. Super prezentuje się również w dużej misce - koniecznie przezroczystej!
Składniki: ( na dużą miskę, a nawet bardzo dużą miskę)
5 solonych płatów śledziowych
4 spore marchewki
2 buraki
5-6 jajek
pół dużego pora
1 cebula
1 ogórek kiszony
3 ugotowane ziemniaki
pęczek szczypiorku
słoiczek majonezu ( w zależności od upodobań majonezowych - mniejszy lub większy słoik)
Buraki, marchewkę, jajka i ziemniaki należy osobno ugotować. Jeśli lubicie mniej słone śledzie, należy je najpierw namoczyć w wodzie. Ja śledzi nie moczę wcześniej, no chyba, że są wybitnie słone. Dzięki temu, że damy je słone do sałatki, nie trzeba już używać później soli, ale to wedle upodobań smakowych ;)
A więc gdy mamy już ugotowane jaja i warzywa, przystępujemy do zmiany ich naturalnego kształtu na małe kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na dno miski. Na ziemniaki układamy warstwę pokrojonych w paski śledzi z 3 płatów, pokrywamy je drobniutko pokrojoną cebulką oraz posypujemy odrobiną pieprzu. Jako 4 warstwę układamy starte na tarce o grubych oczkach marchewki, które posypujemy 3 pokrojonymi w kostkę jajkami i smarujemy warstwą majonezu. Na majonezową warstwę układamy drobno pokrojony por, a na niego pozostałe 2 płaty śledziowe. Jako kolejną warstwę układamy starte buraczki, na nie odrobinę majonezu. Potem posypujemy startym ogórkiem oraz pozostałym jajkiem. Całość smarujemy majonezem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby sałatka "przeszła". Oczywiście można użyć większej ilości majonezu i smarować każdą albo co drugą warstwę, ale zapewniam, że taka ilość majonezu wystarczy.
Polecam!
Dzisiaj robię sałatkę na Urodziny syna!Myślę,że będzie wszystkim smakowała
OdpowiedzUsuńsałatka super
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na kolację sylwestrową, Teraz " gryzie się" w lodówce. Mam nadzieję, że będzie tak smakowała rewelacyjnie jak wygląda. Poznam wieczorem po apetytach gości......
OdpowiedzUsuńwyszła przepysznie, goście wyczyścili całą salaterkę
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała. Pozdrawiam!!
Usuń