10 kwietnia 2012

Warstwowa sałatka ze śledziem i buraczkami czyli śledź pod pierzynką

Uwielbiam ją za smak i kolory!
Święta sprawiły, że postanowiłam ją po raz kolejny już przygotować.
Jest przy niej trochę pracy, ale końcowy efekt wart jest tego wysiłku :)  Jeśli chcecie podać ją gościom, polecam zrobić sałatkę w małych przezroczystych salaterkach - każdy dostanie kolorowego warstwowca na talerzu. Super prezentuje się również w dużej misce - koniecznie przezroczystej!


Składniki: ( na dużą miskę, a nawet bardzo dużą miskę)
5 solonych płatów śledziowych
4 spore marchewki
2 buraki
5-6 jajek
pół dużego pora
1 cebula
1 ogórek kiszony
3 ugotowane ziemniaki
pęczek szczypiorku
słoiczek majonezu ( w zależności od upodobań majonezowych - mniejszy lub większy słoik)

Buraki, marchewkę, jajka i ziemniaki należy osobno ugotować. Jeśli lubicie mniej słone śledzie, należy je najpierw namoczyć w wodzie. Ja śledzi nie moczę wcześniej, no chyba, że są wybitnie słone. Dzięki temu, że damy je słone do sałatki, nie trzeba już używać później soli, ale to wedle upodobań smakowych ;)
A więc gdy mamy już ugotowane jaja i warzywa, przystępujemy do zmiany ich naturalnego kształtu na małe kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na dno miski. Na ziemniaki układamy warstwę pokrojonych w paski śledzi z 3 płatów, pokrywamy je drobniutko pokrojoną cebulką oraz posypujemy odrobiną pieprzu. Jako 4 warstwę układamy starte na tarce o grubych oczkach marchewki, które posypujemy 3 pokrojonymi w kostkę jajkami i smarujemy warstwą majonezu. Na majonezową warstwę układamy drobno pokrojony por, a na niego pozostałe 2 płaty śledziowe. Jako kolejną warstwę układamy starte buraczki, na nie odrobinę majonezu. Potem posypujemy startym ogórkiem oraz pozostałym jajkiem. Całość smarujemy majonezem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby sałatka "przeszła".  Oczywiście można użyć większej ilości majonezu i smarować każdą albo co drugą warstwę, ale zapewniam, że taka ilość majonezu wystarczy.
Polecam!

5 komentarzy:

  1. Dzisiaj robię sałatkę na Urodziny syna!Myślę,że będzie wszystkim smakowała

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka super

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj na kolację sylwestrową, Teraz " gryzie się" w lodówce. Mam nadzieję, że będzie tak smakowała rewelacyjnie jak wygląda. Poznam wieczorem po apetytach gości......

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszła przepysznie, goście wyczyścili całą salaterkę

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...