15 kwietnia 2012

Pieczone brokuły z chipsami ziemniaczanymi

Po mięsnych świętach przyszedł czas na bezmięsne obiadki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pieczone warzywa pod warunkiem, że są pieczone wszystkie oddzielnie, a nie razem w jakieś zapiekance ;) Ot, tak już mam!


Składniki na 2 porcje:
1 duży brokuł
4-5 ziemniaków
koperek



Brokuła dzielę na różyczki i układam na blaszce z rusztem do pieczenia. Posypuję solą i posiekanym koperkiem, odrobinę skrapiam oliwą i wstawiam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W międzyczasie, a jest to jakieś 15 minut, obieram i myję ziemniaki, następnie je osuszam ręcznikiem papierowym. Osuszone kroję w 1-2 milimetrowe plasterki i wrzucam do dużej miski. Posypuję je solą, czerwoną papryką, odrobiną przyprawy do ziemniaków oraz posiekanym koperkiem i dokładnie mieszam. Następnie polewam je odrobiną oleju i ponownie dokładnie mieszam. Doprawione plasterki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładam do piekarnika. Przełączam piekarnik na 200 stopni i razem z brokułami piekę chipsy ziemniaczane przez ok. 10 min do zarumienienia ziemniaków.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...