Wiosennie, lekko i na zielono!
Przepyszny placek, który świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Przepis koleżanki Emilki, który został przeze mnie wzbogacony zieleniną ;-)
Składniki:
3 cukinie
opakowanie fety
3 jajka
3 czubate łyżki kaszy manny
3 duże ząbki czosnku
pęczek natki, koperku
pół pęczka szczypiorku
garść świeżej kolendry
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Cukinie myję i trę na grubych oczkach, odstawiam na 1 godzinę. Po tym czasie odciskam rękami cukinię z soku, wbijam jajka i mieszam. Dodaję rozkruszoną fetę, zasypuję kaszą i dokładnie mieszam. Wrzucam posiekane zioła, wyciskam czosnek, posypuję pieprzem ( nie dodaję soli, z uwagi na słony ser) i po ponownym wymieszaniu przedkładam do lekko wysmarowanej masłem formy na tartę. Zapiekam ok. 45 minut w 180 stopniach do wytworzenia się zarumienionej skórki.
Najlepiej placek smakuje polany pomidorowym lub czosnkowym sosem.
Cukinia i feta razem w placku - musi być pycha.
OdpowiedzUsuń