Pyszne pizzerki z sosem bolognese. Malutkie, a tak syte, że wystarczy jedna, aby zadowolić pizzowego potwora ;-)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
opakowanie suchych drożdży - 7g
szklanka ciepłej wody
3 łyżki oleju
szczypta soli
Na stolnicy mieszam mąkę z drożdżami i szczyptą soli. Dodaję olej oraz podlewam wodą i wyrabiam ciasto. Gotową kulę przekładam do miski i przykrywam ściereczką, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki na sos:
15 dag mięsa mielonego z indyka
mała cebula
ząbek czosnku
5 łyżek płynnego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, suszona bazylia
pomidor
mozarella
Na olej wrzucam pokrojoną drobno cebulę i podsmażam, po chwili dodaję mięso i smażę ok. 10 minut. W międzyczasie wyciskam czosnek. Dodaję płynny koncentrat (używam z pudełka) oraz doprawiam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 części, każdą rozwałkowuję na placek grubości pół centymetra.
Placki przekładam na blachę wyłożoną papierem, każdy smaruję sosem, na sos kładę plasterki pomidora i mozarelli. Zapiekam w 190 stopniach przez ok. 15 minut.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz