Przepis zaczerpnięty z Tej strony. Rurki kruche, dzięki nadzieniu wystarczająco słodkie i bardzo delikatne w smaku. Takie moje smaki:) Na pewno powtórzę je z owocami!
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany (użyłam 12%)
kostka masła
dżem truskawkowy
Z podanych składników zagniotłam ciasto i włożyłam je na noc do lodówki.
Na stolnicy rozwałkowałam partiami ciasto jak na pierogi, wycięłam prostokąty ok. 5x8 cm , na dłuższym boku każdego rozprowadziłam dżem i delikatnie robiąc po bokach małe zakładki, zawinęłam w rurki, dociskając końce, aby dżem w trakcie pieczenia nie wypłynął. Rurki ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piekłam ok. 25 minut w 170 stopniach.
Można oczywiście po upieczeniu posypać je cukrem pudrem.
Smacznego:)
Ciekaw ciasteczka:) Ciasto bez jajek? Chyba się skuszę:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKruchutkie i nie tuczące te rureczki. Przepis super więc skradłam :) Fajnie, że mogłam je zrobić z produktów jakie mam na co dzień w lodówce. Moim smakiem jest akurat czarna porzeczka i najczęściej mam przepyszny dżem z czarnej porzeczki Gomaru. Nie inne były Twoje rurasy :)
OdpowiedzUsuń