13 maja 2012

Drożdżówki z rabarbarem na weekendowe śniadanie

Uwielbiam ciasto drożdżowe! Czas świeżych owoców to raj dla miłośników drożdżówek, bo można robić je codziennie z innymi. Te z rabarbarem lubię szczególnie, bo przepadam za połączeniem słodkiego ciasta i kwaskowych owoców:) Wystarczy godzina i możemy mieć pyszne śniadanie, którym pachnie cały dom i wyciąga domowników z łóżka.


Składniki na 8 bardzo dużych bułeczek drożdżowych:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
3 jajka
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
5 łodyg rabarbaru + 3 łyżeczki cukru

Na kruszonkę:
dwie łyżki masła
3 łyżeczki cukru
5 łyżek mąki


Bułeczki zaczynam od obrania rabarbaru i pokrojenia go na małe kawałki, które zasypuję 3 łyżeczkami cukru.
Następnie robię kruszonkę: masło roztapiam, studzę, dodaję mąkę i cukier i mieszam, jeśli z masy nie chcą robić się kruszonkowe grudki, dodaję jeszcze trochę mąki. Kruszonkę odstawiam.
Masło wkładam do rondelka i roztapiam, odstawiam do wystygnięcia.
Mleko wlewam do garnka i gotuję, odstawiam, aby trochę przestygło. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące wlewam do miski, dodaję drożdże, łyżkę cukru i 5 łyżek mąki, mieszam i rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, cukier, sól oraz rozpuszczone masło roztrzepane a jajkami, wszystko razem wyrabiam na jednolitą masę. Ciasto znowu odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie z ciastka formuję 8 kulek, które układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z każdej kulki formuję bułeczkę, palcem lekko robię na środku wgłębienie, w które układam rabarbar. Bułeczki posypuję kruszonką. Wkładam do lekko podgrzanego piekarnika do 100 stopni, który po włożeniu bułek przestawiam na 170 stopni i piekę bułeczki na złoty kolor ok. 25 minut.
Po tym czasie zapach budzi nawet sąsiadów ;)
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...