5 maja 2012

Delikatne polędwiczki z cebulką

Polędwiczki przyrządzone w ten sposób są mięciutkie i lekko chrupiące.


Składniki:
1 polędwiczka
duża cebula
sól, pieprz, czerwona papryka
olej

Polędwiczkę kroję w plastry grubości ok. 1 cm i lekko rozbijam ręką. W garnku o dużym dnie coś a'la patelnia rozgrzewam olej (dość sporą ilość, aby kawałki polędwiczki były po włożeniu prawie przykryte). Na rozgrzany tłuszcz kładę mięso i smażę po ok. 10 minut z każdej strony. Po tym czasie wrzucam pokrojoną w półplasty cebulę i dalej duszę pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po ok. 10 minutach posypuję solą, pieprzem i papryką i jeszcze kilka minut razem wszystko duszę.
Podaję z ziemniakami i np. mizerią.
Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...