Tak proste w przygotowaniu, że aż grzech kupować w sklepie z dodatkiem różnego rodzaju ulepszaczy.
Składniki na 1 słoiczek:
30 dag orzechów ziemnych
odrobina soli
Orzechy obieram z łupinek ( zajęcie niestety dosyć pracochłonne) i wrzucam na suchą patelnię, aby lekko się podpiekły. Przesypuję do miski i tłuczkiem delikatnie je rozgniatam, po czym lekko rozdrobnione z dodatkiem soli miksuję, aż uzyskam masło, które zaczyna lekko połyskiwać olejem. Gotową masę przekładam do słoika i wstawiam do lodówki. W słoiku może być przechowywane w lodówce przed długi czas.
Polecam!
Z tak rozgniecionych orzechów powstaje gładka masa? Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCudna fotka! A za masłem orzechowym to wręcz szaleję :)
OdpowiedzUsuńA próbowałaś masła orzechowego z dodatkiem chałwy? Jeśli nie, to koniecznie zrób! Rewelka! Przepis znajdziesz u mnie na blogu, niejednokrotnie sprawdzony ;)
Pozdrawiam!