5 maja 2012

Masło orzechowe

Tak proste w przygotowaniu, że aż grzech kupować w sklepie z dodatkiem różnego rodzaju ulepszaczy.


Składniki na 1 słoiczek:
30 dag orzechów ziemnych
odrobina soli

Orzechy obieram z łupinek ( zajęcie niestety dosyć pracochłonne) i wrzucam na suchą patelnię, aby lekko się podpiekły. Przesypuję do miski i tłuczkiem delikatnie je rozgniatam, po czym lekko rozdrobnione z dodatkiem soli miksuję, aż uzyskam masło, które zaczyna lekko połyskiwać olejem. Gotową masę przekładam do słoika i wstawiam do lodówki. W słoiku może być przechowywane w lodówce przed długi czas.
Polecam!

2 komentarze:

  1. Z tak rozgniecionych orzechów powstaje gładka masa? Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna fotka! A za masłem orzechowym to wręcz szaleję :)
    A próbowałaś masła orzechowego z dodatkiem chałwy? Jeśli nie, to koniecznie zrób! Rewelka! Przepis znajdziesz u mnie na blogu, niejednokrotnie sprawdzony ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...