Kiedy zobaczyłam piękny sernik z owocami leśnymi na Tej stronie, wiedziałam, że przepadłam i, że wkrótce powstanie u mnie podobny.
Sernik jest niebiański w smaku. Ja do swojego użyłam jagód, które zamroziłam zeszłego lata. Połączenie sernika i jagód w śmietanie jest warte skosztowania :)
Składniki:
1 kg dobrego sera trzykrotnie zmielonego
5 jajek
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
pół szklanki śmietanki 30%
10 łyżek cukru pudru
Na wierzch:
kubeczek śmietany 18%
5 łyżeczek cukru pudru
szklanka owoców leśnych (dałam trochę więcej)
wiórki kokosowe - garść
Wszystkie składniki na sernik wyjęłam z lodówki jakieś 3 godziny wcześniej przed przystąpieniem do jego robienia, aby miały pokojową temperaturę.
Zmielony ser z cukrem i mąką zmiksowałam chwilę na jednolitą masę, po czym miksując dalej na najniższych obrotach dodawałam po jednym jajku. Na końcu dodałam śmietankę i wymieszałam masę łyżką.
Masę wylałam do tortownicy, której spód wyłożyłam papierem i wstawiłam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 15 minut, po tym czasie zmniejszyłam stopnie do 120 i piekłam 90 minut.
W międzyczasie odmroziłam jagody i zasypałam je 2 łyżeczkami cukru pudru. Pozostałe 3 łyżeczki wymieszałam ze śmietaną.
Na upieczony sernik wylałam śmietanę, na nią jagody z cukrem i posypałam wiórkami i ponownie wstawiłam do piekarnika, tym razem do 140 stopni na 12 minut.
Po upieczeniu sernik wystudziłam i na całą noc wstawiłam do lodówki.
Sernik wyszedł pyszny, delikatnie słodki, więc miłośnicy słodkich wypieków powinni zwiększyć ilość cukru.
Smacznego!
Ale smakowity!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, jagody mrożone też mogą być? Zawsze na zakupach w Lidlu robię zapas, bo nie wiadomo kiedy mogą się przydać, a są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń