Długo szukałam idealnego przepisu na gofry. Ten taki właśnie jest! Gofry są pulchne i lekko chrupiące.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
Białka oddzielam od żółtek. Do misy z żółtkami wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wlewam mleko, łyżkę oleju i wodę i całość miksuję na gładką masę. W drugiej misce ubijam białka, które delikatnie łączę z masą. Ciasto piekę w gofrownicy, którą co kilka gofrów smaruję olejem.
Gofry podaję posypane cukrem pudrem, posmarowane konfiturą z wiśni lub ze świeżymi owocami.
W zależności od wielkości gofrownicy, z podanej ilości ciasta wychodzi dość sporo gofrów (mi wyszło 12 sztuk).
Smacznego!
no i więcej do szczęścia nie potrzeba:)
OdpowiedzUsuń