19 maja 2012

Rosół orientalny z kiełkami, chili i selerem naciowym

Uwielbiam zupy! Zupy orientalne - każde! Orientalna wariacja z kiełkami - rewelacja!


Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
duża cebula
3 duże ząbki czosnku
dwie czerwone papryczki chili
kawałek świeżego imbiru ok. 3 cm
3 łyżki jasnego sosu sojowego
mała puszka kiełków fasoli mung
4 łodygi selera naciowego
2 litry wody
1 kostka warzywna
200 g makaronu ryżowego nitki
garść świeżej kolendry
garść świeżej natki


Na rozgrzaną w garnku łyżkę oliwy wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i chili, chwile przesmażam. Dodaję starty na małych oczkach imbir, mieszam. Wlewam wodę i dodaję kostkę, wrzucam pokrojone na małe paseczki mięso i gotuję 15 minut. Wciskam czosnek, dodaję sos sojowy, sól, pieprz oraz pokrojony w talarki seler naciowy i chwilę gotuję. Pod koniec gotowania dodaję odsączone kiełki. Do miseczek wkładam makaron ryżowy przygotowany wg przepisu, zalewam zupą, posypuję ziołami.
Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...