6 maja 2012

Spaghetti bolognese z mozarellą

Jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju makaronów, jednak za tym z sosem bolognese przepadam najbardziej.
Z doświadczenia wiem, że podając go z nieodpowiednim makaronem bardzo łatwo zepsuć to przepyszne danie, dlatego wybieram dobre włoskie makarony.
Sos "na bogato" przygotowuję z dodatkiem tartej marchewki, pieczarek, odrobiną czerwonego wina i mozarellą.


Składniki:
pół opakowania spaghetti
30 dag mielonego mięsa (pół na pół z indyka i wołowiny, jednak przeważnie używam z samego indyka)
3 pieczarki
mała marchewka
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
puszka pomidorów bez skórki
pół opakowania włoskiego sosu pomidorowego (używam takiego z kartonika) tj. jakieś 150 ml
kawałek mozarelli
garść świeżej bazylii
sól, pieprz, papryka

Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam na nią drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję drobno startą marchewkę oraz drobno pokrojone pieczarki, całość smażę  ok. 10 min. Po tym czasie zawartość patelni przekładam na talerz, a wrzucam na nią mięso, dobrze wysmażam ok. 10 min. Do gotowego mięsa dodaję odłożone warzywa, wciskam czosnek oraz dodaję przetarte pomidory. Sos chwilę smażę, następnie podlewam kieliszkiem wina i dalej duszę. Wlewam sos pomidorowy, dodaję porwaną bazylię oraz doprawiam.
Podaję z makaronem oraz startą mozarellą, która na gorącym sosie lekko się roztapia.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. o tak, od makaronu bardzo duzo zalezy :) na niektórych składnikach nie należy oszczędzac ;) pyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...