25 lutego 2013

Indyk pieczony z morelami

Kiedyś nie lubiłam mięsa z dodatkiem owoców...No cóż, wszystko się z czasem zmienia... Mięso pieczone z dodatkiem moreli lubię szczególnie. Lekki, dietetyczny indyk i zdrowe, mięsiste morele...Polecam!


Składniki:
pierś z indyka (ok. 1 kg)
duża garść suszonych moreli
sól
pieprz
czerwona papryka
przyprawa do pieczeni
odrobina oleju

Indyka oczyszczam, nacinam i robię w środku kieszonkę, którą później będę nadziewała morelami. Mięso nacieram przyprawami: solą, pieprzem, papryką i przyprawą do pieczeni. Zawijam w folię i odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem do kieszonki w indyku wkładam morele.
Mięso układam w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę 1 godzinę w 190 stopniach.
W międzyczasie podlewam mięso dwukrotnie sosem, który tworzy się w trakcie pieczenia. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę naczynia, mięso pięknie zarumieni się.
Idealnie smakuje z ryżem, a ostatnio jedliśmy z kopytkami ;)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajny prosty przepis na obiad :) Super!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...