Kiedyś nie lubiłam mięsa z dodatkiem owoców...No cóż, wszystko się z czasem zmienia... Mięso pieczone z dodatkiem moreli lubię szczególnie. Lekki, dietetyczny indyk i zdrowe, mięsiste morele...Polecam!
Składniki:
pierś z indyka (ok. 1 kg)
duża garść suszonych moreli
sól
pieprz
czerwona papryka
przyprawa do pieczeni
odrobina oleju
Indyka oczyszczam, nacinam i robię w środku kieszonkę, którą później będę nadziewała morelami. Mięso nacieram przyprawami: solą, pieprzem, papryką i przyprawą do pieczeni. Zawijam w folię i odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem do kieszonki w indyku wkładam morele.
Mięso układam w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę 1 godzinę w 190 stopniach.
W międzyczasie podlewam mięso dwukrotnie sosem, który tworzy się w trakcie pieczenia. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę naczynia, mięso pięknie zarumieni się.
Idealnie smakuje z ryżem, a ostatnio jedliśmy z kopytkami ;)
Smacznego!
Fajny prosty przepis na obiad :) Super!
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!