Postanowiłam jednak ciut poeksperymentować i zrobić je ze stewią. Ponieważ są to ciasteczka kruche i mocno maślane, stewia świetnie sprawdziła się w takiej kompozycji i nie odczuwa się pod żadnym względem braku cukru.
Składniki:
180 g masła
2 łyżki mleka
16 rozkruszonych tabletek stewii ( myślę, że można dać spokojnie mniej, bo ciasteczka były dosyć słodkie)
1 łyżeczka cukru waniliowego (pominęłam)
szczypta soli
250 g maki
40 g pistacji
40 g suszonej żurawiny
Miękkie masło posiekałam i wrzuciłam do miski, dodałam mleko, stewię i sól i utarłam na jednolitą masę.
Dodałam posiekane na małe kawałki pistacje i pokrojoną na drobno żurawinę, połączyłam z masą maślaną i następnie wsypałam mąkę i całość ciasta wyrobiłam ręką.
Ciasto podzieliłam na dwie części, z każdej uformowałam wałek o średnicy ok. 3-4 cm, zawinęłam w folię i wstawiłam na ok. 40 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wałki ciasta pokroiłam w 4 mm krążki, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-14 minut.
Smacznego!
Przepraszam,ale czy można zastąpić stewię cukrem trzcinowym? Jeśli nie, bardzo proszę o propozycję jakiegoś zastępnika.
OdpowiedzUsuńStewii cukrem trzcinowym zastąpić się nie da, chodzi właśnie o to, aby to cukier zastępować stewią...Można po prostu cukier puder z oryginalnego przepisu zastąpić trzcinowym, ale bym go najpierw rozgniotła na puder.
Usuńuroczo wyglądają zielono różowe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńjadłam w nieco innej wersji, były pyszne :)
OdpowiedzUsuńciasteczka- każde!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
Mam wrażenie, że masz tą podrobioną stevię. A rozpoznasz to po kaloriach- czy Twoja ma jakieś? Bo oryginalna nie ma i słodzi się kropeleczką całe ciasto! Rozpuszcza się np. łyżkę w 2-3 łyżkach wody i słodzi się tym ho, ho :)
OdpowiedzUsuńUżywam oczywiście prawdziwej stewii. Piszesz o tej w płynie, a ja użyłam do ciastek tej w tabletkach. Mają one trochę inny stopień słodkości, a i tej w płynie nie wystarczy jedna kropla na ciasto!
UsuńA mam pytanie co do mąki? Jakiej najlepiej użyć? i drugie pytanie to ile ciasteczek wychodzi podążając za twoim przepisem?
OdpowiedzUsuńUżywam pszennej tortowej. W zależności jak grube robisz wałki, ciasteczek wyjdzie mniej lub więcej. Mi wychodzi ok. 50 sztuk. Pozdrawiam!
Usuń