Mając ochotę na coś nowego cukiniowego, postanowiłam wypróbować przepis na tartę z jej dodatkiem z anyżkowego bloga. Tarta bardzo smaczna. Jedliśmy ją z sosem czosnkowo-pomidorowym i taką właśnie wersję szczególnie polecam!
Składniki na tartę:
1 i 1/2 szklanki mąki
100 g masła
1 zółtko
ok. 50 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 duża cukinia
2 duże marchewki
150 ml śmietanki 30%
1 jajko
15 dag startej mozzarelli
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
200 ml gęstego przecieru pomidorowego
4 duże ząbki czosnku
1 cebula
oliwa
sól i pieprz
Mąkę połączyłam z masłem, żółtkiem wodą i solą. Wyrobiłam ciasto, ulepiłam kulę i włożyłam w woreczku na ok. 1 godzinę do lodówki.
Następnie zimnym ciastem wylepiłam foremkę, w kilku miejscach powbijałam widelec, przykryłam papierem do pieczenia, nasypałam trochę ciężkiej fasoli i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Tartę piekłam ok. 20 minut, pod koniec pieczenia zdjęłam z ciasta papier z fasolą.
Ciasto odłożyłam do wystudzenia.
W międzyczasie cukinię i marchewkę pokroiłam wzdłuż na cienkie plasterki.
W misce wymieszałam śmietankę z jajkiem, mozzarellą i przyprawami.
Na wystudzone ciasto wylałam zawartość miski. Następnie układałam pionowo na przemian plasterki cukinii i marchewki.
Tartę wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze ok. 30 minut w 170 stopniach.
Podczas pieczenia tarty przygotowałam sos.
Na oliwę wrzuciłam posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili zeszklenia dodałam przecier pomidorowy, doprawiłam i gotowałam kilka minut.
Tartę podałam polaną sosem i posypaną świeżą natką i bazylią.
Smacznego!
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńCudowna :) !
OdpowiedzUsuńPysznie i jak ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńRobilam nieraz- wyglada bardzo artystycznie, nie tylko smaczna ale cieszy oko :-):-) i jak kruche wyjdzie i jest naprawde kruche:-) to tarta ta jest niesamowita, oprocz marchewki i cukini dawalam jeszcze baklazana.
OdpowiedzUsuńcatty_ie