7 października 2013

Kurczak w pomarańczach

Ta propozycja to ciekawa alternatywa dla zwykłego kurczaka. Pomarańcze są delikatnie wyczuwalne. Kurczak jest soczysty.


Składniki:
2 kurze nogi
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
ok. 2 cm kawałek imbiru
sól
kolorowy pieprz
odrobina oliwy

Mięso dokładnie myję, osuszam i nacieram solą, pieprzem, drobno startym imbirem i skórką otartą z pomarańczy. Odstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
Po schłodzeniu, umieszczam mięso w naczyniu, skrapiam sokiem z pomarańczy i oliwą. Przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach. Po pół godzinie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut, aż kurczak nabierze rumianego koloru.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...