Puszyste, wilgotne ciasto z dynią to deser, który koniecznie należy przygotować w sezonie dyniowym.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
4 rozkruszone tabletki stewii
3 jajka
2/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 szklanki startej dyni
1 łyżka kakao
1 mała łyżeczka cynamonu
W misce łączę olej z cukrem i rozkruszoną stewią (jeśli lubicie słodkie ciasta, należy dać więcej cukru lub więcej stewii). Dodaję jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao.
Na sam koniec dodaję startą na dużych oczkach dynię.
Ciasto mieszam do uzyskania gładkiej masy.
Przelewam do tortownicy i piekę ok. 50 minut w 170 stopniach.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem, świetnie również smakuje polane polewą czekoladową.
Smacznego!
Wygląda smakowicie :) Bardzo lubię dyniowe ciasta :)
OdpowiedzUsuń