Pogoda za oknem sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na rozgrzewający posiłek. Dziś proponuję wersję chili con carne z indykiem na ostro. Rozgrzewa, pachnie i kolorami kusi do spożycia. Polecam!
Składniki:
70 dag mięsa mielonego z indyka
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 czerwone papryczki chili
2 puszki białej fasolki
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Mięso podsmażam na patelni i odstawiam.
W garnku rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Po kilku chwilach dodaję pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory.
Następnie dodaję odsączoną fasolkę, a po niej mięso.
Mieszam i dodaję przecier pomidorowy, drobniutko pokrojone papryczki chili oraz doprawiam solą i pieprzem. Na sam koniec dokładam kukurydzę oraz zioła. Jeśli potrawa w tym momencie wydaję się za sucha, dodaję kilka łyżek bulionu lub wody. Całość gotuję ok. 10 minut.
Podaję z kleksem śmietany, dużą ilością świeżej natki pietruszki oraz pełnoziarnistą bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz