20 października 2013

Chili con carne z indykiem i białą fasolką

Pogoda za oknem sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na rozgrzewający posiłek. Dziś proponuję wersję chili con carne z indykiem na ostro. Rozgrzewa, pachnie i kolorami kusi do spożycia. Polecam!


Składniki:
70 dag mięsa mielonego z indyka
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 czerwone papryczki chili
2 puszki białej fasolki
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Mięso podsmażam na patelni i odstawiam.
W garnku rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Po kilku chwilach dodaję pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory.
Następnie dodaję odsączoną fasolkę, a po niej mięso.
Mieszam i dodaję przecier pomidorowy, drobniutko pokrojone papryczki chili oraz doprawiam solą i pieprzem. Na sam koniec dokładam kukurydzę oraz zioła. Jeśli potrawa w tym momencie wydaję się za sucha, dodaję kilka łyżek bulionu lub wody. Całość gotuję ok. 10 minut.
Podaję z kleksem śmietany, dużą ilością świeżej natki pietruszki oraz pełnoziarnistą bagietką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...