11 października 2013

Pieczona dynia

W tegorocznym sezonie dyniowym objadamy się owym przysmakiem :) Pieczona dynia grubiej pokrojona jest świetna jako dodatek obiadowy, a cienkie paski dyniowe to super przekąska coś a'la chipsy. Takie proste, a takie pyszne! Polecam!


Składniki:
dynia - dowolna ilość
sól
kolorowy świeżo mielony pieprz
chili w proszku
odrobina oliwy

Dynię myję i kroję na takie księżycowe paski ok. 1 cm, jeśli chcę mieć przekąskę w postaci chipsów, paseczki kroję cieniej.
Kawałki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję chili, solą i pieprzem.
Skrapiam odrobiną oliwy i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości kawałków).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...