W tegorocznym sezonie dyniowym objadamy się owym przysmakiem :) Pieczona dynia grubiej pokrojona jest świetna jako dodatek obiadowy, a cienkie paski dyniowe to super przekąska coś a'la chipsy. Takie proste, a takie pyszne! Polecam!
Składniki:
dynia - dowolna ilość
sól
kolorowy świeżo mielony pieprz
chili w proszku
odrobina oliwy
Dynię myję i kroję na takie księżycowe paski ok. 1 cm, jeśli chcę mieć przekąskę w postaci chipsów, paseczki kroję cieniej.
Kawałki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję chili, solą i pieprzem.
Skrapiam odrobiną oliwy i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości kawałków).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz