8 października 2013

Papryka faszerowana kaszą i pieczarkami

Moja dzisiejsza propozycja na zdrowy i smaczny posiłek to papryka nadziewana kaszą i pieczarkami.
Zadowoli wegetarian i będzie smakowała mięsożernym :) Polecam!


Składniki:
opakowanie kaszy jęczmiennej drobnej
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
20 dag pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 10 dag sera żółtego
sól
pieprz
olej

Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Po chwili smażenia dodaję drobno pokrojone pieczarki i smażę kilka minut. W międzyczasie doprawiam solą i pieprzem.
Kaszę gotuję w osobnym garnku, po czym odcedzoną i przelaną zimną wodą, dodaję do pieczarek.
Papryki kroję na pół i pozbawiam je nasion. Każdą połówkę nadziewam kaszą.
Zapiekam ok. 20 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach posypuję papryki serem żółtym i piekę jeszcze ok. 10 minut do rozpuszczenia sera.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...