7 lipca 2013

Lekkie ciasto z olejem i czereśniami

Niezwykle lekkie i puszyste ciasto na oleju rzepakowym. W sam raz na lato!
Mamy sezon na nasze piękne czereśnie, a więc niech i wypieki z nimi będą :)


Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
5 dużych jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
40 dag czereśni
cukier puder do posypania

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Następnie dalej ubijając dodaję żółtka.
Kolejno wlewam olej rzepakowy, a następnie dosypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam, nie używając już miksera.
1/5 masy odlewam i mieszam z łyżeczką kakao.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wielkości 20x28 wylewam ciemne ciasto. Na ciemnym cieście rozprowadzam jasną masę. Ciasto oprószam delikatnie odrobiną mąki i układam na nim czereśnie.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę ok. 45 minut.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Szkoda tylko, że coraz więcej jest niespodzianek w czereśniach...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne,teraz tylko muszę o nim zapomnieć,inaczej upiekę,a jak upiekę,to w drzwiach się nie zmieszczę,pozdrawiam mimo wszystko optymistycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami :) Lubię ciasta na oleju nie tylko dlatego, że łatwiej się je robi, ale też dlatego, że olej rzepakowy jest po prostu dużo zdrowszy od masła czy margaryny - ma sporo omega-3 i witaminy E, zwanej "witaminą młodości" :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...