28 lipca 2013

Jogurtowe ciasto z wiśniami i morelami

Bardzo lekkie ciasto, które piekłam w ostatnim czasie aż dwa razy! Idealne na upały i na wykorzystanie letnich owoców, na które zaraz skończy się sezon. Ciasto z kwaśną nutą owoców i mało słodkie, czyli takie, jakie lubimy najbardziej. Jeśli lubicie słodkie ciasta, można zwiększyć ilość cukru. Polecam!


Składniki:
4 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
5 rozkruszonych tabletek stewii (możecie dać po prostu więcej cukru)
3 duże jajka
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie od serca;)
łyżeczka cukru waniliowego
ok. 1/2 kg wiśni
5-6 moreli

Jajka miksuję z cukrem, cukrem waniliowym i stewią. Wlewam olej i jogurt i dokładnie mieszam.
Partiami dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączę składniki.
Następnie dodaję wiśnie, które wcześniej wydrylowałam i zasypałam 2 łyżkami mąki.
Wiśnie delikatnie łączę z ciastem, które następnie wylewam do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Morele kroję na ósemki i wciskam w ciasto.
Piekę ok 40-50 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, takie letnie ciacha są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta na jogurcie i ciasta z owocami i ciasta niezbyt słodkie. :D Coś mi ostatnio jogurtowe nie wychodzi, nie wiem dlaczego, Twoje wygląda pięknie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to takie proste ciasto, zachęcam do wypróbowania! Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...