15 lipca 2013

Risotto z brązowego ryżu z pieczonym łososiem

Risotto z samymi warzywami w zupełności sprawdzi się jako letni obiad. Podane z pieczonym łososiem smakuje wyśmienicie. Polecam!


Składniki:
30 dag fileta z łososia
150 g brązowego ryżu
garść fasoli szparagowej
1 czerwona papryka
1 marchewka
2 dymki
1/2 kostki rosołowej warzywnej
ok. 3 szklanek wody
sól
pieprz
przyprawa do ryby

Łososia kroję na mniejsze kawałki, nacieram przyprawą do ryb, solą, pieprzem, skrapiam odrobiną cytryny i ostawiam. Później piekę go 10 minut w 200 stopniach.

Fasolkę gotuję do miękkości.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną dymkę i startą na grubych oczkach marchewkę.
Smażę kilka minut, dodaję pokrojoną w paski paprykę, smażę tylko chwilę, żeby papryka pozostała jędrna. Zawartość patelni przekładam do miseczki.
Ponownie rozgrzewam odrobinę oleju, wsypuję ryż i minutę go prażę. Wlewam 2 łyżki wody, duszę aż woda odparuje. Wlewam szklankę wody i ponownie czekam do wyparowania i tak dolewając co jakiś czas wodę gotuję ryż do miękkości (zajmuje to ok. 30 minut). W międzyczasie dodaję do ryżu kostkę rosołową.
Gdy ryż będzie już miękki i całkowicie pozbawiony wody, dodaję do niego poprzednią zawartość patelni i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję ugotowaną fasolkę.
Risotto podaję posypane natką pietruszki z pieczonym łososiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...