Zupa, która zawsze wyśmienicie smakuje. Wersja z ziemniakami z dodatkiem wiórków masła zastępuje dwudaniowy obiad. Polecam!
Składniki:
2 pęczki botwinki
3 młode marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 litry bulionu warzywnego
pęczek natki
odrobina śmietany
sól
pieprz
cukier
sok z połówki cytryny
Buraki obieram i trę na tarce, łodyżki i liście drobno kroję.
Resztę warzyw również trę i wrzucam razem z botwinką na bulion. Gotuję ok. 10 minut.
W międzyczasie dodaję sok z cytryny oraz doprawiam odrobiną cukru.
Przyprawiam w razie konieczności solą i pieprzem.
Następnie zupę miksuję blenderem.
Przed podaniem posypuję natką oraz doprawiam śmietaną.
Podaję z tłuczonymi ziemniakami z odrobiną masła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz